איך לעשות שינוי בחיים
לעשות שינוי בחיים! וואו! משפט כל כך גדול, משמעותי ומשנה חיים, איך בכלל מתחילים?
אבל רגע, שניה, למה בכלל לעשות שינוי בחיים?
כי לא טוב לך או כי למישהו אחר החיים שלך לא נראים?
ואם לא טוב לך, מה לא טוב?
הרגשה כללית ולא מוסברת או משהו מאד מדויק וברור?
שינוי מקצועי?
שינוי זוגי?
שינוי ביכולות אישיות?
חיבור לרגשות?
לחשוב יותר מחשבות חיוביות?
שינוי בצורת התקשורת?
שינוי בדרך החשיבה?
אז, כמו שאפשר להבין קודם כל צריך להבין מה אני רוצה לשנות בחיים, אבל באמת מה אני רוצה לשנות בחיים.
לפעמים אנחנו רוצים לעשות מהפך בחיים, מהפך בצורה החיצונית, בהכנסה הכספית, במעמד החברתי ועוד ועוד ועוד ויש לנו מטרה גדולה, שנקרא לה מטרת על, אבל כדי להגיע למטרת העל לשינוי החיים צריך לעבור שלבים.
אז איך מתחילים שינויים גדולים בינוניים וקטנים?
קודם כל מהבנת המכלול שלנו, הערכים שמנחים אותנו, הרצונות שאפילו לא העזנו להביע או להיפך החלומות היפים שאנחנו שואפים להגשים ומכאן אפשר להתחיל לדייק במה לשנות או לפחות מה לשנות בשלב הראשון בדרך לעשיית שינוי בחיים.
כשאנחנו כבר מבינים מה בדיוק אנחנו רוצים לשנות ומה זה ייתן לנו, קל לנו יותר לעורר את המוטיבציה כדי לעודד אותנו לעשות.
יש דרכים רבות לחיזוק המוטיבציה:
דמיון מודרך ליצירת והטמעת החזון, התמונה של מה שיהיה ואיך נרגיש כשנגשים את המטרה, כשנעשה את השינוי. זהו כלי נהדר להגברת ההתרגשות, הציפיה והרצון לעשות את השינוי גם אם יש קושי ראשוני להתחיל ליצור את השינוי.
יש שדוגלים בלהחליט ולבצע באותה הנשימה. להסתמך על כוח הרצון ופשוט לעשות. זה נפלא, אבל לרבים מאתנו זה לא עובד או ליתר דיוק גם אם עובד, אז עובד לטווח קצר ואז המצב הקודם חוזר.
החלטנו לשנות הרגלי אכילה בנחישות ורצון עז ויום יומיים ואפילו שבועיים הקפדנו ושמרנו ואז לאט לאט ההרגל של מתוק קטן אחרי האוכל מתעורר מחדש והנשנוש מול הטלוויזיה מופיע לנו ביד בלי שבכלל הרגשנו ובבטננו נעלם.
למה זה קורה?
כי המוח שלנו, תת המודע שלנו, למד את ההרגלים שלנו, את החשיבה, את אופן הפעולה והוא מפעיל אותנו. הוא תלמיד טוב ופועל על פי מה שלימדנו והטמענו בו.
אם לימדנו אותו שמול הטלוויזיה מנשנשים, אז הוא מעורר בנו את הזכרון כשאנחנו מתיישבים או אפילו רגע לפני כשברור שאנחנו הולכים לצפות בטלוויזיה.
דוגמא פשוטה וטובה להסבר התהליך הוא הדלקת מתג האור - בהתחלה כשלמדנו להדליק אור, חשבנו על הפעולה בכל פעם שנכנסנו או יצאנו מהחדר, הסתכלנו על מיקום המתג, שלחנו את היד ולחצנו. תת המודע למד את הפעולה אפסן אותו בתאי המוח והיא נהייתה אוטומטית. הפעולה האוטומטית הזאת היא הרגל וכך נוצרים ונטמעים כל ההרגלים.
ומכך אפשר להבין שכדי לעשות שינוי בחיים, צריך קודם כל להבין מה באמת מפריע לנו ואותו אנחנו רוצים לשנות, מה ההשלכות של השינוי לטוב ולרע, כי בכל שינוי אנחנו גם מוותרים על משהו ששירת אותנו. אפילו מתוק אחרי האוכל שמיותר ומזיק לדעת רובנו, מבחינה בריאותית וכדי להגשים את חלום המשקל הרצוי במקרים אחרים, משרת אותנו. המתוק הזה מעניק את העונג הרגעי, את העוררות הקצרה ומספק את הדחף האוטומטי שנוצר מתוך הרגל ומחכה לזמן שלו לביצוע.
"אף אחד חוץ מעצמנו לא יכול לשחרר את המוח שלנו" (בוב מארלי)
אז להחליט ולבצע זה מעולה לחלק מאתנו, שבאמת בעלי כוח רצון ונחישות חזקה, אבל לאלו שמוצאים את עצמם בלופ של להתחיל בתנופה ולסיים בקול ענות חלושה, כדאי לבחון דרך פעולה שונה.
אם דרך פעולה מסוימת לא עובדת שוב ושוב, בואו נשנה אותה במקום להמשיך ולנסות באותה הדרך ולחוות את אותם תסכולים שוב ושוב.
"המסע האמיתי של גילוי לא מורכב מחיפוש אחר ארצות חדשות, אלא מראיה עם עיניים חדשות". (מרסל פרוסט)
אחת מהשיטות היעילות ליצירת שינוי, כשקשה להתמיד לאורך זמן בשינויים שאנחנו רוצים לעשות בחיים היא שיטת קאיזן,
שיטת קאיזן היא שיטה שפותחה לצורך שיפור תהליכי ניהול וייצור וכיום משתמשים בה ליצירת שינוי חשיבתי התנהגותי.
בסיס השיטה הוא יצירת שינויים קטנים שהופכים להרגלים שנטמעים תוך הסרת חסימות ופחדים.
לדוגמא: אנחנו רוצים להתאמן, אבל זה קשה. שעה שלמה של קפיצות או הליכה, כל הגוף כואב, ואנחנו מראש מוותרים, אבל אם נחליט ללכת רק 5 דקות? זה לא מפחיד, נכון? זה לא קשה, בר ביצוע, לא גוזל זמן רב ויכול אפילו להיות מהנה. כן כן, מהנה.
מחליטים מראש שהולכים רק 5 דקות ומוסיפים עוד צעדים רק כשמרגישים מוכנים.
איך יודעים שמוכנים?
כאשר ההליכה הקצרצרה הזאת הופכת לאוטומטית, חסרת מאמץ ואם הפכה למהנה, בכלל ביצענו קפיצת מדרגה לקראת הגשמת המטרה.
כשהגענו למצב של אוטומט נפרגן לעצמנו פינוק קטן שמתאים למטרה הגדולה ולא מזיק לה.
נכון, לפעמים השינוי הוא איטי וצעד אחד לא מספיק כדי לעשות את השינוי הגדול שאנחנו רוצים, אבל כשעושים צעד קטן ועוד אחד, מגיע גם השלישי ונוספים מגיעים אחריו ויום אחד פשוט מבינים שהשינוי כבר נטמע.
הצעדים הקטנים מתגברים על התנגדותו הראשונית של המוח לשינוי. כן, נדרשת סבלנות, אבל הדרך מהנה ואפקטיבית לטווח ארוך וזו תמורה שווה, שנעשית בצורה רגועה, ללא לחץ מנטלי ומלחמה פנימית שלעתים מתסכלת ומייאשת.
השיטה יעילה גם כדי לשנות דפוסי חשיבה והתנהגות. יצירת מחויבות אישית לתהליכים,
"דבר אינו נצחי מלבד השינוי"
נחזור רגע לשלב קודם, איך לזהות מה לשנות כשמרגישים לא מרוצים מהחיים, כשלא יודעים לשים את האצבע על הנקודה המדויקת?
כלי נהדר שאני מאד אוהבת, הוא גלגל החיים. גלגל למיפוי שביעות הרצון שלנו מתחומים שונים בחיינו ובסיומו אנו מקבלים מבט על שמציג את הדרך שבה אנו נוסעים בחיינו.
מדרגים את שביעות הרצון שלנו בשלב הנוכחי בחיינו בתחומים עיקריים שמעסיקים את רובנו או כאלה שאנחנו בוחרים, כמו:
זוגיות
משפחה
קריירה
כסף
הנאה ופנאי
בריאות
כושר
כשאנו ממפים את שביעות הרצון שלנו לפי נושאים אנו מקבלים מפה של התחומים בהם אנחנו מרגישים שבעי רצון ואת אלה שבהם פחות וזה עוזר לנו לבחור במה להתמקד כדי לעשות שינוי בשלב הראשון.
לאחר שכבר עובדים על התחום שבו בוחרים להתמקד ראשון ומרגישים שינוי, מבצעים שוב את התהליך עם גלגל החיים ורואים את השינוי בחיינו.
פעמים רבות נראה ששינוי בתחום אחד השפיע גם על תחומים אחרים.
לדוגמא: שינוי מקצועי, שיפר את המצב הכלכלי ומכך השתפר מצב הרוח ולכן גם הבריאות השתפרה.
"מה שאתה מקבל מלהשיג את המטרות שלך הוא לא חשוב כמו מה שאתה הופך מלהשיג את המטרות שלך" (הנרי דיוויד תורו)
אופציה נוספת היא להתמקד בתחום מסוים, לפרק אותו לתתי נושאים ואז לדרג. כך קל יותר להבין מה בתחום הספציפי לא עובד או מרגיש לנו טוב. מאפשר דיוק טוב יותר בתחושות ובמטרה.
שינוי בחיים יכול להיות גם שינוי תפיסתי, מחשבתי ולא כזה של יצירת שינוי מקצועי או במשהו שאפשר ממש להגדיר אותו.
אם הנטייה היא להקטין את עצמנו והדבר גורם לתחושת אומללות וחוסר סיפוק, אז הבנת הסיבה ושינוי הנרטיב, יגרום לשינוי אדיר בחיים. כלומר המציאות היא אותה מציאות, אבל המבט שלנו על סיטואציות, התגובות שלנו וניהול הרגשות יהפכו את חיינו על פיהם.
שינוי פנימי יוצר שינוי בחיים.
"לעיתים קרובות מדי אנו ממעיטים בכוחה של נגיעה, חיוך, מילה טובה, אוזן קשבת, מחמאה כנה או המעשה הקטן ביותר של אכפתיות. לכל אלו יש את הפוטנציאל לשנות חיים" (ליאון בוסקאליה)
נסכם בכך, שהצורך בשינוי בחיים נוצר כשיש חוסר שביעות רצון מתחום או תחומים מסוימים בחיינו.
כדי ליצור שינוי בחיים, צריך להבין את הגורם לצורך, להגדיר מטרה, להבין את החסמים והאמונות שנטמעו בתוכנו שלא אפשרו לעשות שינוי עד עתה, להבין, לגעת ולעשות צעד אחר צעד בבטחה לכיוון הגשמת המטרה העליונה של כולנו, להיות מרוצים, מסופקים ומאושרים.
נכתב ע"י חגית דאבוש – מאמנת הוליסטית בעלת הכשרה כמאמנת הוליסטית במכללת רידמן ומטפלת למעלה מ 20 שנה במגוון שיטות: דמיון מודרך, NLP, רטרו הילינג, חיבור למודעות על, אקסס בארס וייעוץ על ידי מפה אסטרולוגית אישית.
מפגשים לשינוי מתבצעים פרונטלית או בזום.
לפרטים נוספים וקביעת פגישה ליצירת מציאות חדשה: חגית דאבוש 050-8344816 צור קשר
Comments